Alkoholbläck fascinerar mig. Det var av en slump som jag hittade den konsttekniken på Instagram när jag sökte doodleinspiration. Det är helt magiskt att se erfarna konstnärer måla med alkoholbläck! Nu gör jag det själv, jag är en nybörjare men har ändå lärt mig en hel del som jag tänkte dela med mig av. Men inte allt i ett blogginlägg, utan jag får nog dela upp det ifall någon ska orka läsa!

När jag skulle börja med alkoholbläck hittade jag nästan bara information på engelska eller ryska. Och det tog ett tag innan jag ens hittade alkoholbläck att köpa, och papper. Jag gjorde min första beställning från Kristinas Scrapbooking. Där finns så fina skimrande färger från Tim Holtz. Men sedan har de börjat poppa upp. Helt plötsligt säljer både Panduro och Slöjddetaljer både färger och bläck.

Du behöver:
– Alkoholbläck – Jag har testat: Ranger Alcohol Pearl från Tim Holtz, Copic various ink (dvs det bläck som man fyller på i copics pennor), Panduros Touch refill ink och Marabus alcohol ink som jag beställde på Slöjddetaljer
– Alkohol – Jag har testat Tim Holtz blending solution som jag tycker ger lite fläckar på pappret, isopropyl från apoteket och fixing solution från Slöjddetaljer – som luktar superstarkt men är det som flyter bäst på pappret!
– Sugrör av papper räcker att börja med, men sen kan man testa en hårtork som blåser kallt och en blåsbälg från Kjell & Co.
– Syntetiskt papper (ska funka på alla ickeporösa material, men jag har själv inte testat annat än papper, men som sagt porslin, glas, kakel etc ska funka)

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här känner jag. Om ni vill kanske jag kan skriva lite mer om olika papper, bläck och alkohol som jag testat. Men självklart mer om tekniken hur man målar. Men i princip, väldigt kort, så är det bläck som man droppar på ett syntetiskt papper. Sedan använder man alkohol för att få färgen att röra på sig. Det torkar inte så snabbt heller så man hinner blåsa runt färgen. Jag började använda ett sugrör, det är lättast för att ha någorlunda kontroll över bläck och alkohol. Hårtork är jättesvårt, men jag tränar och försöker bli bättre på den. Just nu använder jag mest en liten blåsbälg. När färgen torkar kan man fortsätta lägga på mer alkoholbläck eller alkohol.

Sedan kan man kombinera detta med doodling, jag gillar att rita med Poscapennor på alkoholbläcken efter att det torkat:

Här har jag bara använt rött alkoholbläck från Marabu och sedan alkohol.

Ni som följer mig på instagram (heter @elinapysslofant) har nog sett hur mitt flöde allt mer innehåller sådana här bläckmålningar. Jag tycker det är så roligt att jag inte kan sluta. Jag kommer lägga upp mer här på bloggen också. Vi har bland annat skapat en ny kategori för Konst där både jag och Sara kommer lägga upp vårt konstnärliga skapande. För skapa, det gör vi. Snart ska vi faktiskt ställa ut! Men mer om det senare.

/Elina

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s