julpysselkalender 2013Här kommer ett nytt förslag på pynt att hänga i granen – virkade snöflingor. Jag är ingen mästare på virkning direkt, men hittade ett enkelt gratismönster på en snöflinga på nätet. Det finns förstås betydligt mer avancerade mönster, men detta passade mig bra. Det tar inte många minuter att virka en färdig snöflinga. Här finns mönstret. Det är dock på engelska, så jag har gjort ett försök till översättning nedan.

Men först, det man behöver kunna i virkväg för att göra dessa snöflingor är luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Om man är osäker på hur dessa görs finns många beskrivningar på nätet.

Gör så här:

1. Virka fem luftmaskor och sätt ihop till en ring med en smygmaska. Det första varvet byggs på denna ring.

2. Virka en luftmaska och därefter en fast maska i ringen. Virka sedan tre luftmaskor.

3. Upprepa följande fem gånger: två fasta maskor + tre luftmaskor.

Det ska bli små bågar av luftmaskorna. När du kommer till den sjätte och sista, fäster du kedjan av tre luftmaskor i den första bågen du virkade med en smygmaska. Nu borde det se ut ungefär så här, med sex tydliga bågar:

Virkning 14. Varv 2. Börja med en smygmaska i den första bågen. Virka en luftmaska, och därefter en fast maska i bågen. Virka tre sedan luftmaskor och två fasta maskor.

5. Upprepa följande fem gånger: Virka två fasta maskor i nästa båge, sedan tre luftmaskor och två fasta maskor.

Det ska bildas små, spetsiga bågar i första varvets bågar. Fäst med en smygmaska. Precis som efter första varvet ska det synas sex tydliga bågar:

Virkning 2Du kan avsluta här om du vill för en stjärnformad, mindre snöflinga – eller fortsätta med det tredje och sista varvet.

6. Varv tre. Börja med en smygmaska i den första bågen.

7. I samma båge, virka följande: en fast maska, tre luftmaskor, en fast maska, fem luftmaskor, en fast maska, tre luftmaskor, en fast maska, två luftmaskor.

Upprepa punkt 7 i nästkommande fem bågar. Fäst med en smygmaska. Nu är det klart:

Virkning 3Fäst trådarna.

För att få en snyggare snöflingeform återstår ett moment. Spänn upp snöflingan med knappnålar i den form du vill ha den på ett lämpligt underlag. Jag tog en pappkartong med en handduk på, men det borde funka med en dyna också. Fukta snöflingan. När den torkat behåller den formen du spänt upp den i.

Så här blev det färdiga resultatet:

Snöflinga/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

2 svar på “Lucka 9: Virkad snöflinga

  1. Tack för mönster och inspiration! Jag har virkat 10 st av dessa nu och de pryder årets gran – fantastiskt söta! Jag har även bloggat om dem, du hittar dem postat 1/12-2020. God Jul! // Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s