Jag brukar pyssla en del med Fimolera, men den är rätt dyr. Jag hittade recept på egen ”polymer clay” på Pinterest och bestämde mig för att testa. Här är ingredienserna, majsstärkelse, bikarbonat och karamellfärger (+vatten): 

 

(Willys hade dessa lite större påsar med bikarbonat.)

Detta recept med amerikanska mått använde jag. 

Man blandar majsstärkelse och bikarbonat i en kastrull och tillsätter vatten med plattan på medeltemperatur. Rör om hela tiden tills röran tjocknar till konsistensen av potatismos. När den svalnat så att du kan hantera den, knåda. Om leran är för kladdig, blanda i majsstärkelse. Om den är för smulig, lägg tillbaka leran i kastrullen, rör i lite vatten och värm upp igen.

Förvara leran i en påse eller plastburk så att den inte torkar.

Jag gjorde lite olika färger med hjälp av karamellfärger.

  
Leran blir inte lika bra som köpt Fimolera, den är inte lika smidig, men den är lättarbetad och har en fin glittrig effekt av bikarbonatet. Ett plus är att den inte är farlig att äta om man pysslar med barn. Det går att göra rätt fina detaljer ändå. Dessa rosor gjorde jag av den rosa leran:

  
De är härdade i 130-gradig ugn i 20 minuter. Men hur länge de bör vara i ugnen hänger förstås på hur tjockt lagret av lera är.

Det var kul att testa!

/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

En tanke på “Hemgjord lera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s