Kryddat tunnbröd är fantastiskt gott, men tyvärr har jag ingen bagarstuga med vedeldad ugn, så jag får nöja mig med min vanliga ugn hemma. Kakorna blir lite mindre – men fortfarande jättegoda!

För mig har det blivit en tradition att baka lite tunnbröd inför julen. Det är perfekt bröd för en skinkmacka eller bara med smör och ost, mums!

Här nedan är receptet som jag använt. Tyvärr vet jag inte var det kommer från ursprungligen, jag har det på en handskriven lapp i receptpärmen.

Jag brukar halvera receptet för att inte få en heldag med bakning, men ändå dela degen i 18 bitar. Det blir mindre kakor än vanligt, men de passar bra till ugnsstorleken hemma, och kakorna blir betydligt mer lätthanterliga, med mindre risk att de går sönder eller veckar sig.

Viktigt är att kavla riktigt tunt, och grädda väldigt kort tid i väldigt varm ugn. När bubblorna i kanten på kakan börjar bli bruna är det dags att ta ut den, så att kakan inte blir hård.

Mjukt tunnbröd

50 g margarin

1 l mjölk

3/4 dl ljus sirap

1/2 msk salt

1 msk brödkryddor (anis och fänkål)

1 påse torrjäst

7 dl rågsikt

Ca 1,8 l mjöl

1 msk hjorthornssalt

Smält margarinet, häll i mjölken och värm till 45 grader.

Häll degspadet i en bunke och häll i sirap, salt och kryddor.

Blanda jästen med rågsikten. Rör ner det i bunken och tillsätt sedan så mycket vetemjöl att degen blir smidig. Låt hellre degen vara lite lös än att blanda i för mycket mjöl. Låt jäsa under duk.

Arbeta ihop degen och tillsätt hjorthornssaltet. Ta upp degen och knåda. Dela degen i 18 bitar. (Jag delar alltså i dubbelt så många bitar för att få lite mindre kakor.)

Rulla till bullar och låt jäsa under duk i 20-30 min.

Sätt ugnen på maxvärme, 275-300 grader, och lägg in en upp och ner-vänd plåt. Kavla bullarna till tunna kakor på rikligt mjölat bakbord. Vänd några gånger under kavlingen. Borsta av mjölet av kakan och kavla med en kruskavel.

Grädda högst en minut. Låt kakorna kallna under duk.

Lycka till!

/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s