Saffran är bästa julkryddan. Jag älskar smaken, doften och färgen. Vanliga lussebullar är självklart goda – men i år ville jag testa göra de på ett lite annorlunda sätt. Jag tänkte: ‘Hur kan något som är så gott – bli ännu godare?’ Man kan säga att jag kombinerade två julfavoriter för mig: saffransbullar och munkar. Och det blev magiskt!

Här är filmen från min bakstund:

Så gott! Det är verkligen konditorivarning på de här saffransstjärnorna. Jag har aldrig ätit så frasiga munkar förut. Jag tror att det beror på att i receptet på Mormors saffransbröd blandar man en stor del av smöret (blandat med socker och saffran) i bulldegen först efter jäsningen. Men jag är bara en amatörbagerska så jag vet inte säkert. Jag vet bara att de blev lyckade! 

Även saffranssmaken kom fram bra i de friterade stjärnorna. Så nu har jag ännu en favorit som ska få plats på julfikabordet!

Receptet hittar ni i Icas rutiga bok ”Sju sorters kakor”. Men som sagt, i stället för att tillaga i ugn friterade jag. Testa! 

Fakta: Bakboken ”Sju sorters kakor”

  • 1945 bjöd tidningen Ica-kuriren in till en recepttävling med enormt resultat. Efter krigstidens ransonering på varor som smör, mjöl och socker väcktes lusten att baka till liv igen. Trogna läsare skickade in hela 10 000 (!) recept. 400 valdes ut och sattes ihop till boken Sju sorters kakor, som genast blev en succé. Och priset? 2:35 riksdaler. Än i dag, med över 3 miljoner sålda exemplar, håller ”Sju sorters kakor” fanan högt i många svenska hem. Troligen har du bakat minst ett av de många smarriga bakverken, som godingarna snoddas och hallongrottor.

Källa: Ica

/Elina

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s