bamses bakbok

Bamses bakbok (2015)
Förlag: Egmont Publishing AB

  • Inspirerande: 5 (av 5)
  • Användbar: 5 (av 5)

Jag har nämnt ”Bamses bakbok” några gånger när jag har bakat med sonen. Den är nämligen ständigt återkommande i vårt kök. Nu tänkte jag skriva lite mer om den.

Boken riktar sig till barn och innehåller 18 lättare recept. Varje recept har först en sida med ett fotografi av bakverket och sedan en lista med ingredienser – som en klassisk receptbok ska ha. Däremot har den här boken ett kul knep för att locka små bagare till köket: En klassisk Bamse-sida. I serierutor illustreras nämligen stegen i bakningen så att barn kan peka och följa med i bakprocessen. Min son är noga med att inte hoppa över någon ruta och att vi ska göra exakt som på bilderna.

Det är karaktärer från Bamse-världen som är med i boken. Det hörs bland annat på recepten som Teddys schackrutor, Krösus Sorks blåbärsmuffins eller Skalmans nattjästa frallor. Om barnen gillar Bamse så lockar bara namnen till bakning. En stor favorit hos oss är Pigge-Kotts magiska maränger!

Vid många recept finns även små tips eller fakta om allt från när blåbär kan plockas till hur man kan testa hur färskt ett ägg är. I början av boken står det dessutom lite om hur vissa saker fungerar i bakningen, som provstickan. Det står också att man ska ta hjälp av en vuxen. Allmänt bra kom ihåg-saker för barn och vuxna att tänka på i köket. Längst bak står det om allergier och vad man ska göra om olyckan är framme – och eftersom det är en Bamse-bok kommer en liten lektion om att kroppen inte mår bra av sötsaker varje dag och att kroppen gillar fibrer och att röra på sig. En pekpinne i lagom dos för barn.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi har testbakat det mesta i boken. Jag gillar att den har blandat både kakor och brödrecept. Recepten är lätta att följa, men en vuxen måste vara med om barnen inte har lärt sig läsa än. Här hade det varit bra om det inte bara stod 3 ägg utan tre ägg var ritade intill – men samtidigt skulle det ta mycket mer plats och då påminna om en annan klassisk kokboksserie för barn.

Bamses bakbok har inspirerat min familj till många bakstunder och jag kan varmt rekommendera den till andra som vill baka med barn!

/Elina

 

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s