Mycket av fritiden går åt att ta rätt på all frukt och bär i trädgården på slutet av sommaren och början av hösten. I år passade jag på att fylla några mindre burkar och flaskor med all marmelad, sylt och saft som jag kokar för att kunna ge bort i present. Jag var på 40-årsfest för ett par veckor sedan. Då hade jag satt ihop en korg med några av burkarna, lite kex och bubbel. Jag tänkte att det kunde vara trevligt att ge bort något som inte skulle stå och samla damm någonstans och som också var något jag lagt lite energi och omtanke på.

Det blev bland annat rödvinbärssaft, äppelmarmelad, syrlig krusbärssylt, och hallon- och lakritsmarmelad. Hallon- och lakritsmarmeladen blev inte så god som jag hade hoppats på, men äppelmarmeladen med kardemumma smakar underbart! … om jag får säga det själv. 🙂

Receptet på äppelmarmeladen hittade jag här, och verkar vara från Nyhetsmorgon.

Ingredienser:

1,5 kg äpplen tex Gravensteiner el Filippa el någon annan favorit
1 dl vatten
800 gr råsocker
2 citroner
3 tsk kardemumma

Gör så här:
1.
Skölj, skala och kärna ur skär i klyftor. Koka i så lite vatten som möjligt stöt äpplena så det blir en lagom mängd av bitar och mos. Tillsätt råsockret koka upp under omrörning koka till fast konsistens.
2. Häll upp på väl rengjorda burkar. Diska först burkarna och ställ i ugnen i 100 gr ca 15 min.
3.Koka locken.

 

I instruktionen nämns inte citronerna. Jag pressade i saften helt enkelt. Jag behövde använda mer vatten än det som står i receptet och valde att använda en gnutta mindre kardemumma. Men vad gott det blev! Testa vetja.

Jag bakade också lite kakor och kex som jag la i egenhändigt vikta presentpåsar. Påsarna är lätta att göra. Jag visade hur i ett gammalt julpysseltips som du hittar här. Elina har också gjort en variant av presentpåse tidigare.

img_1232

Jag missade förstås att ta en bild av det samlade resultatet, men ni fattar säkert grejen. Jag hoppas att presenten blev uppskattad!

/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

En tanke på “Saft och sylt av höstens bär och frukter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s