Tre av årets nyheter på kokboksfronten har jag inspirerats av inför årets julhögtid. Jag recenserade dem för Sundsvalls Nyheter, en gratistidning i Mittmedia, men även andra tidningar inom Mittmedia har använt recensionerna. Jag gillade alla tre böckerna, de var alla bra på sitt sätt. Nu är julen över, nästan, men det kommer ju fler! Och de här tre böckerna kommer alla bli givna inslag i mina julförberedelser år efter år. Jag har hittat så många favoritrecept i dem alla.

Jul hur lätt som helst

Av Jessica Frej
(2019)
Förlag: HarperCollins Sweden

9789150944433

Den här boken dundrar in med fest och bling. Den är skimrande rosa och modern, men ändå djupt förankrad i den svenska röda julen.

Jessica Frej, tv-kocken som vann publikens hjärtan under första säsongen av Sveriges Mästerkock, har recept för i princip alla julfestligheter du kan tänka dig under december månad: 5 trerätters menyer med julkänsla, glöggmingel, julbord, julgodis, desserter och bakat. Sedan avslutar hon med kanske det bästa, recept till dagarna efter helgerna när man står där med en sprängfylld kyl full av rester.

Boken är personlig med små berättelser från hennes liv men varje recept har också ett litet förord från henne. Recepten blandas upp av alla möjliga små tips på hur julen ska bli lite mer enkel, som hur man gör köttbullar utan att rulla dem och hur man fixar glöggfesten på nolltid med både tips på snabbstädning och mingelgrejer att köpa utan att behöva tillaga dem.

Jessica Frej
Fotograf: Lina Eidenberg Adamo

Bilderna är ljusa och vackra. Det är en sammanhängande färgton och ett skönt formspråk genom hela boken. Den skimrar verkligen av magisk julstämning och varm atmosfär.

Boken är riktigt inspirerande. Recepten är inte för avancerade och flera av dem kan hänga med hela vintern – som rödbetssoppan (så god att jag alltid vill ha en skål i kylen redo att värmas), clementinpannacotta, pizza bianca och lax med saffransmos.

Ett extra plus är att Jessica har flera glutenfria recept, som pepparkakor och lussebullar, eftersom hon själv har celiaki. Hon förklarar också hur man kan ersätta i ingredienser i andra recept för att få dem att funka även om någon har allergier eller någon intolerans.

Lindas Julbak

Av Linda Andersson
(2019)
Förlag: Semic

9789155267353 (1)

Igenkänningen är stor om man har bläddrat i Linda Anderssons tidigare bakböcker eller följer henne på nätet och Instagram. Hon skriver böcker för nybörjaren i köket där hon illustrerar bakprocessen med bildserier. Särskilt tacksamt är det när hon visar hur man egentligen gör en saffransfläta. Det blir inga frågetecken när man följer hennes recept vilket är väldigt avkopplande. Recepten i sig är egentligen inte så mycket svårare i andra bakböcker, men det blir helt klart mer hanterbart och mindre stressande när man bild för bild kan se hur degen eller smeten ska se ut.

Hon har en bra introduktion där hon kommer med tips och råd för att lyckas med julbaket. Hon svarar också på den eviga frågan som många funderar kring runt jul – hur får man sina saffransbullar saftiga.

Jag gillar att hon har flera recept med få ingredienser, som chokladfudge med bara två ingredienser! Det är nästan löjligt enkelt. Över lag använder hon sig av ingredienser som finns på de flesta mataffärer vilket också är tacksamt.

Men det största plusset är hennes djupdykning i saffran. Hela 17 recept i boken är med saffran! Så gillar du också den gula kryddan är det här boken för dig.

De flesta klassiker kring julbaket är med i boken, men hon bjuder även på alternativ för hur man kan variera gottebordet och brödbaket – som rocky road-kladdkaka, pepparkakskärleksmums och saffranslimpa. Ska man bara äga en julbakbok så är det den här. Det är inte så personligt eller stämningshöjande, hon låter i stället recepten tala för sig själva och det räcker långt.

Jennys jul

Av Jenny Warsén
(2019)
Förlag: Bonnier Fakta

9789174249866

Här snackar vi svensk jul. Bilderna bjuder in oss i en svensk idyll av vad den traditionella julen ska vara i en mysig timmerstuga. Det är falu rödfärg, lussande barn med leenden på läpparna och grankvistpyntade bord. Men allt är på en lagom nivå och det blir inte kliché, boken sprider verkligen genuin julstämning på samma sätt som en klassisk julskiva med välbekanta julsånger.

Jenny Warsén, från Jennys matblogg, bjuder in läsaren till en jul hemma hos henne och receptboken blir därför personlig. Sedan delar hon in boken i julmat, julbak, julgodis och adventsfika. Matkapitlet är ett komplett julbord om man så vill. Hon har med både klassiska recept och nyheter. Jag tycker möjligen att kapitlet om mat är lite för kort, men det är bara för att allt ser och låter så gott. Även julbaket och kapitlet om julgodis är en bra blandning, det är traditionella smaker och några med en twist – som saffransgifflar med vit choklad, hallonpaj med saffranssmul och kola med smak av julmust.

293360

Fotograf: Ulrika Pousette

Men det som verkligen får att vattnas i munnen är kapitlet med adventsfika. Här har hon ett recept på något av det godaste jag druckit – pepparkakslatte. Hon desserter med fika och godis och alla recept känns som ett måste att testa. Så det är väl bara börja att bjuda in till fika varje advent, och kanske någon gång mitt i veckan också. Vilket ju överensstämmer med något som Jenny lovar på framsidan av boken – ”recept och matinspiration för hela december”.

Jennys jul” är verkligen underbar och jag kan inte sluta bläddra i boken. Den känns redan som en julklassiker i mitt hem.

___

Jag hoppas ni alla haft en under julhelg så här långt. Jag har haft en lugn helg med familjen. I dag har vi inte gjort mycket, mest soffhäng som sig bör på juldagen.

Nu ska jag planera i min bullet journal inför ett nytt kreativt år med massa pysselidéer och författardrömmar.

/Elina

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s