Det är ju nästan förskräckligt vad dåliga jag och min syster Sara varit på att blogga. Jag ska verkligen försöka bättra mig!

Nu är det ju redan juni. Veckan efter Johns födelsedag hade vi ett underbart LasseMaja-kalas för sju av hans vänner. Kalaset blev succé tack vare kompisars mammor som ställde upp på lite teater.

Tänkte tipsa om kalaset här med ett långt manus ifall någon annan också har barn som älskar Vallebys mysterium.

När barnen kom samlades vi vid Valleby tågstation (vårt garage). Vi berättade för barnen att de hade kommit till Valleby och berättade sedan vilka roller vi vuxna spelade.

Vi pyntade inte så mycket mer än att vi tejpade upp bilder som jag ritat av husen i Valleby som vi tejpade upp på dörrarna i vårt hus så att vårt hus och trädgård fick bli hela Valleby. Det funkade bra med barnens fantasi.

Karaktärer och handling:

– Barbro Palm, förkyld och sötsugen med stora fötter

– Tågkonduktören, sötsugen och har bråttom

– Prästen, som vill vara nära Jesus och naturen, men även älskar allt sött

– Polismästaren som hjälper barnen vid förhören

– Sara Bernard, caféägare vars tårta försvinner

– Pia Penntax, mystisk fotograf på caféet

– Vittne på caféet! Den som sett Prästen lämna caféet när hen kom dit, såg tågkonduktören som hade bråttom därifrån, såg även en fotograf (Pia Penntax från Vallebybladet) som såg lite förvirrad ut, hen hörde också mystiska ljud när hen var på toaletten – en nysning och mjöl på golvet!

Barnen anländer vid tågstationen. Tågkonduktören, Sara Bernard och polismästaren är där. Barbro Palm kommer fram till Sara och säger att Sara måste bemanna korvkiosken eftersom korvgubben är borta. Barbro låter förkyld.

Polismästaren, Sara och barnen går mot korvkiosken. Men inte tågkonduktören – hon säger att hon är sugen på något sött i stället och går till caféet!

Barnen äter korv. Prästen går förbi och säger: Guds frid små barn och berättar att han är på väg till trädgården.

Sara säger att hon måste tillbaka till caféet – snart kommer hon tillbaka och säger att tårtan är stulen!!

Polismästaren säger att Lasse och Maja är på semester och frågar om barnen vill hjälpa att lösa tårtmysteriet i stället.

På caféet: Sara visar ett mystiskt stort fotspår i mjölet och ett handavtryck på köksbänken. Vittnet berättar att hen sett prästen där, tågkonduktören, sen en fotograf som såg förvirrad ut. Vittnet berättar att hen gick på toaletten och hörde då mystiska ljud och en nysning. När hen kom tillbaka var både tågkonduktören och fotografen borta – och det var mjöl på golvet! Barnen hittar också en trädgårdshandske på platsen där tårtan hade stått.

Polismästaren och barnen går till detektivbyrån och sätter upp 4 misstänkta på en tavla: Tågkonduktören, fotografen, prästen – och en mystisk person som var förkyld.

Sedan förhör barnen tågkonduktören:

– men hon hade ju bara bråttom till nästa tågavgång och hennes fötter är alldeles för små

Förhör prästen som är i trädgården:

– men prästen använder inga trädgårdshandskar! han vill ju vara nära naturen och Jesus

Förhör Pia Penntax, fotograf på Vallebybladet:

– hon skulle skriva ett reportage om Sara och den fina tårtan, var förvirrad eftersom Sara inte var där, hon har stora fötter – men tål inte mjölk och tål inte tårtan

Polismästaren och barnen klurar – varför ville Barbro Palm att Sara skulle lämna caféet egentligen??? Och visst lät hon lite förkyld. De går till museet för ett nytt förhör.

– Barbro har stora fötter när hon kommer ut, och barnen ser att det sticker fram en trädgårdshandske ur ena fickan – Barbro erkänner! Hon blir ju så sötsugen när hon är sjuk.

Polismästaren säger att Barbro hjälpa till att städa på caféet om hon lämnar tillbaka tårtan och kanske om hon är snäll får hon smaka en bit.

De bär tillbaka tårtan till caféet och Sara jublar: ”Vad bra då kan John och hans vänner komma på kalaset!”

FIKA! Presentöppning. Lite lek. Sen får barnen gå på BioRio och se nån kortare film, de får popcorn och godisask.

Det var så roligt!!! För barn och vuxna!

Lägger snart ut bilder av tårtan också. Tårtan som självaste illustratören Helena Willis kommenterade med ett wow på instagram. Så stolt!

/Elina

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s