Nu när det börjar bli kallt på riktigt ute är det gott att unna sig te, scones och god marmelad till kvällsfika. Och vad är inte lyxigare än hemmagjord marmelad? Och vet ni vad? Man behöver inte älska plocka bär för att kunna göra egen sylt eller marmelad. Det går alldeles utmärkt att köpa frysta bär att koka.

Jag hittade ett recept på björnbärsmarmelad i ”101 nya idéer”. Det lät så spännande med både lakrits och choklad. Men jag valde att tvista till det lite extra eftersom jag hade röda vinbär.

bild augusti 111

Björnbärsmarmelad med trippeltvist

500 g björnbär (cirka 1 liter), eller lite mindre och lägg till av andra bär
1 vaniljstång
1,25 dl vatten
3,5 dl syltsocker
50 g choklad smaksatt med saltlakrits

  1. bild augusti 113Finfördela bären i mixer. Tillsätt frön från en vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka i 15 minuter och skumma av.
  2. Gör marmeladprov för att veta om marmeladen är klar: Ställ in en assiett i kylen och ta fram den när provet ska göras. Lägg upp 1 tsk kokande marmelad och låt svalna lite. Dra en ränna genom marmeladen med en sked och om rännan inte flyter ihop är marmeladen klar. Annars behöver den koka ett tag till.
  3. Rör i chokladen så den smälter.
  4. Häll upp den heta marmeladen i heta steriliserade glasburkar och sätt genast på locket. Låt svalna och förvara marmeladen i kylskåp.

Marmeladen blev nästan godare än jag kunde tro. Och det smakar faktiskt choklad!

Så sätt på dig förklädet och pyssla lite i köket i veckan. Om du inte äter marmeladen själv är det en perfekt present till någon kär vän.

ild ugsep 004

/Elina

 

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s