Jag gick igenom garderoben och rensade ut en del plagg nyligen inför att jag skulle flytta. Vissa toppar använde jag inte längre, men hade ändå lite svårt att göra mig av med dem till exempel för att jag gillade mönstret. Så jag sparade därför tygstycken ur vissa av plaggen för att ha att pyssla av.
Jag fick för mig att testa göra blommor av tyg – och nu har jag svårt att sluta! De blir snygga, tycker i alla fall jag, och de är lätta att göra, men problemet är att nu börjar jag få alldeles för många. Tanken är att jag ska ha dem som dekoration på till exempel väskor eller i håret, eller som brosch på jackan.
Det finns mycket inspiration på nätet när det kommer till att göra tygblommor. Så här gjorde jag:
1. Klipp en remsa av tyget, cirka 3 centimeter bred. (Det blir snyggare med en längre remsa, men blomman blir också större, så hur du gör beror väl lite på hur stor blomma du känner dig bekväm att smycka dig med…) Om du använder dig av en gammal t-shirt till exempel kan du klippa av tröjan i nederkanten. För att få till en blomma som ser ut så här…:

20140107-012656.jpg

20140107-013412.jpg
… klipper du ena kanten i ett vågmönster som detta:

20140107-012950.jpg
2. Sy en rynktråd i andra kanten av remsan.
3. Rynka tyget rejält i små rynkor.

20140107-013544.jpg
4. Börja rulla ihop den rynkade tygremsan till en rulle. Försök se till att undersidan av din rulle/blomma, det vill säga den ände där du sytt rynktråden, blir jämn och platt.
5. När hela tygremsan är hoprullad, stryk på rikligt med tyglim på undersidan av blomman. Lägg på en rund tygbit som täcker botten av blomman. Den är där både för att det ska se snyggare ut och för att rullen ska hålla ihop. Jag satte samtidigt fast en rak tygstrimla med ändarna fästa i limmet under plattan. På så sätt bildas en ”ögla” som det är lätt att trä blomman på ett diadem med eller att sätta fast en säkerhetsnål:

20140107-012252.jpg
Experimentera gärna med olika material och former på remsan du gör din blomma av. Jag gillar stretchiga trikåtyger bäst utseendemässigt, och som sagt den vågformade kanten, men det är en smaksak. Med en helt rak tygremsa, istället för den vågformade, får blomman ett lite annat utseende:

20140107-013252.jpg
Låt inte den kanske något långa beskrivningen avskräcka dig. Det är både enkelt och kul att göra blommorna!
/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

En tanke på “Tygblommor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s