julpysselkalender 2013

Så var det dags för första tipset i vår julpysselkalender! Om du inte har provat på att tova ull kanske det är läge för det nu? När man tovar bearbetar man ullen med varmt såpavatten. Det får fibrerna i ullen att fastna i varandra så att man får en ullplatta som hänger ihop. Det krävs inte många ingredienser för att tova, bara kardad ull, såpa och varmt vatten.

Den tovade ullen går att använda till många olika saker. Jag har till exempel klippt ut innersulor att ha i skorna, vilket är varmt och mysigt. Men det går också att göra till exempel stolsdynor eller dekorationer av olika slag. Det jag valt att göra denna gång är små hjärtan att hänga i julgranen.

Det finns säkert mer proffsiga sätt att tova ull på. Googla gärna runt och titta på andras beskrivningar. Men så här gjorde jag:

1. Lägg ut ullen till en platta. Lägg på ytterligare ett lager ull, men denna gång med fibrerna åt det andra hållet så lagren korsar varandra. Minst två lager ska det vara. När jag tovade la jag ut tre lager. Kom ihåg att varje nytt lager ska korsa lagret under. Tänk också på att ullen krymper av tovningen, om du ska göra en sittdyna till exempel.

Tovad ull

2. Värm vatten. Det ska vara riktigt varmt, men inte så att du bränner dig så klart. Blanda i 1-2 matskedar såpa per liter vatten.

3. Häll såpavatten på ullplattan och tryck försiktigt så att ullen blir genomblöt och luften pressas ut. När ullen är genomblöt, börja röra händerna i lätta cirkelrörelser över plattan. Var försiktig i början. När du märker att ullfibrerna hakat i varandra kan du ta i lite hårdare. Ju fastare plattan blir desto mer ”tål” den och ju mer man bearbetar ullen desto fastare och stadigare blir plattan. Efter ett tag kan du vända plattan och gnugga från undersidan. Eftersom jag skulle klippa ut former ur ullplattan brydde jag mig inte om att kanterna blev ojämna.

4. När du tycker att plattan är klar, skölj ur och låt den torka. Sedan är det bara att sätta i gång och skapa.

Denna gång valde jag alltså att göra julgranspynt i form av tovade hjärtan. Jag klippte ut två likadana hjärtan ur ullen och sydde ihop dem med langettstygn. Så här syr man langettstygn:

Langettstygn

Jag fyllde mina hjärtan med spillbitar från ullplattan, men det går förstås att använda vadd som fyllning också.

Så här blev mina färdiga hjärtan:

Vaddhjärtan

Jag gjorde också ett större hjärta att ha som nåldyna. Inget direkt juligt med det, så se det som en bonus. 🙂

Nåldyna

/Sara.

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s