Här har frysen redan börjat fyllas med läckerheter. Vi kommer vara upptagna med annat de två helgerna före jul så därför har vi i min familj ett väl strukturerat schema för vad som ska göras och när. Helgen som gick tillbringades mestadels i köket. Vi gjorde revbensspjäll och köttbullar, lussebullar och självklart de finska julstjärnorna – eller joulutorttuja som det heter på finska.

Och när man bakar med en treåring kommer verkligen fantasin i gång. Varför bara göra klassiska lussebullar när man kan göra änglar, sniglar och krokodiler också?

De finska julstjärnorna är lätta att göra om man köper färdig smördeg som jag brukar göra. Koka torkade plommon i lite vatten, jag hade kanske drygt 1 dl till en påse plommon – sylten ska bli tjock så att den funkar som fyllning. När det kokat ett litet tag mixade jag plommonen innan jag sockrade med en halv deciliter och lät koka upp igen. Doften av att koka plommonsylt är verkligen jul för mig!

Sen kavlade jag ut smördegsplattorna lite, av varje platt gjorde jag sex stjärnor.

img_5320Skär dem med en sådan där vågig sak, vet faktiskt inte alls vad det heter, eller en vanlig kniv. Skär in diagonalt vid de fyra hörnen en bit.

Fyll med sylt i mitten och vik upp varannan flik så att de bildar stjärnor.

Pensla med ägg och in i ugnen (hur varm ugnen ska vara och hur länge de ska gräddas står på smördegspaketet).

Sedan är det bara att pudra på florsocker och njuta av frasiga, inte alltför söta, julstjärnor.

img_5326

I morgon är det äntligen 1 december. Jag har ett scrapping-projekt den här månaden. Varje dag ska jag ta en eller flera bilder för att fånga julstämningen – det kan vara julstök, snö, julklappsshopping, lek, pyssel… ja vad som helst som jag är med om de här kommande dagarna. Tanken är att det ska bli en December Daily. Det är som ett minialbum på 24-25 sidor som ska dokumentera hela månaden fram till jul. Egentligen ska man scrappa albumet i förväg tror jag, sedan stoppa in bilderna allt eftersom. Men, jag kom på det här för sent och får fokusera på att ta en bra bild varje dag först. Vi får väl hoppas att själva albumet blir klart innan nästa jul!

Som Sara skrev så kommer vi inte att göra en julkalender med pysseltips varje dag. Men våra gamla kalendrar ligger ute på Youtube, följ vår kanal där! Och vi kommer som sagt göra adventsfilminlägg i år. Men vill ni ha en julkalender att följa varje dag kan jag tipsa om något som åtminstone jag kommer att kolla på: Strömsös julkalender 2016. Jag gillar finlandssvenska Strömsö på SVT. Det är ett mysigt program med mat som ser så gott ut och pyssel som inspirerar.

Har ni andra julpyssel- eller julkalendertips som ni tycker inspirerar, dela gärna med er i kommentarsfältet!

/Elina

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s