julpysselkalender 2013

Jag hade inte gjort något av trolldeg sedan jag var barn, men fick plötsligt för mig att testa göra lite trolldegspynt.

Sagt och gjort, jag gjorde degen, kavlade ut den och tog ut figurer med pepparkaksformar. Jag gjorde hål i figurerna, för att kunna trä igenom en tråd och kunna hänga upp dem sedan, innan jag torkade dem i ugn. När de svalnat målade jag dem med promarker-pennor och hobbyfärg.

Så här blev resultatet:

Trolldeg2

Trolldeg3

(Ok, hål i huvudet kanske inte blev så snyggt, men det kändes bättre än att trä en snara runt halsen…)

Här är det trolldegsrecept som jag använde:

4 koppar mjöl

1,5 kopp salt

1,5 kopp varmt vatten

1 msk olja

Häll vetemjölet i en bunke. Tillsätt saltet i det varma vattnet och häll det sedan i bunken. Blanda i matoljan och knåda degen tills den blir smidig. Låt degen ligga svalt i en plastpåse ett par timmar innan du börjar ”baka”.

Torka trolldegsfigurerna i ugn i 130 grader i ett par-tre timmar.

Lycka till!

/Sara.

 

 

Publicerat av:systerpysslofant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s